HALAMAN SANTAI

Rabu, 26 Julai 2017

Buang persepsi negatif terhadap polis

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan pendekatan yang mewujudkan fikiran tenang dalam masyarakat bagi membuang persepsi negatif terhadap agensi keselamatan itu.
 
Timbalan Perdana Menteri berkata, PDRM perlu lebih mendekati masyarakat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) melalui program bersifat mesra rakyat untuk mewujudkan persepsi lebih positif.
 
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika menyampaikan ucapan pada 'Forum Addressing Perception on Safety and Security' hari ini. - Foto BERNAMA
"Polis boleh garang, tegas tetapi kena senyum dan mesra dengan masyarakat.
 
"Macam saya, garang, lurus, tidak main-main tetapi saya senyum," katanya berucap pada Forum Meningkatkan Persepsi Terhadap Keselamatan dan Penguatkuasaan, di sini.
 
Yang turut menjadi ahli panel adalah Naib Pengerusi Kanan, Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye; Naib Presiden Eksekutif PEMANDU, Datuk Dr Amin Khan; Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Telekom Malaysia (TM), Datuk Seri Shazalli Ramly.
 
Hadir sama Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Komuniti Selamat, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Seri Wira Ayub Yaakob dan pakar kriminologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Mohammad Rahim Kamaluddin.
 
Mengulas lanjut, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, rakyat masih mempunyai keraguan terhadap keselamatan awam walaupun indeks jenayah sudah menurun 47 peratus, enam tahun selepas pelancaran Program Transformasi Kerajaan dan pengenalan Inisiatif Pengurangan Jenayah.
 
Katanya, PDRM sebelum ini diiktiraf sebagai agensi keselamatan terbaik di negara ASEAN menerusi pelbagai usaha dilakukan dalam membanteras jenayah.
 
"Ini realiti tetapi persepsi masyarakat masih tidak bersetuju kerana minda kita sering melihat kepada isu negatif.
 
"Ketakutan dan ragu-ragu adalah satu cabaran yang sangat besar bagi kerajaan kerana data yang diberikan itu diragukan orang awam," katanya.
 
Ahmad Zahid berkata, kementeriannya sedang melakukan pelbagai usaha menangani jenayah termasuk membantu bekas banduan.
 
Mengikut statistik hanya 0.6 peratus banduan di negara ini yang selesai menjalani hukuman kembali melakukan jenayah, katanya.
 
Ahmad Zahid berkata, ia jauh lebih rendah berbanding 65 peratus banduan di California, Amerika Syarikat yang kembali melakukan jenayah.
 
Selain itu, katanya Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) turut berusaha keras memulihkan 3,794 pesakit yang berada di pusat Pusat Pemulihan Jagaan dan Rawatan (CCRC) di seluruh negara bagi mengelak mereka kembali terjebak dengan najis dadah.
 
"Dadah, antara penyumbang kepada kejadian jenayah dengan 57.2 peratus banduan yang berada di penjara tempatan melakukan jenayah berkaitan dadah," katanya.
 
 

Tiada ulasan: