HALAMAN SANTAI

Ahad, 16 Julai 2017

Di Antara ‘Har’ Dengan ‘PAN’ Ada Logo Roket

Walaupun menonjolkan muka Melayu sebagai Pengerusi, Ketua Umum dan Presiden Pakatan Harapan, namun pengaruh DAP masih ketara dengan perkataan ‘Harapan’ dan simbol roket.

Harapan atau ‘Hope’ merupakan roh perjuangan DAP agenda Kristianisasi yang mendokongi parti itu.Anwar Ibrahim ketika kembali aktif dalam politik Malaysia bermula dengan slogan ‘Harapan Baru’ yang turut dijadikan tema Kongres Nasional Tahunan Parti Keadilan Rakyat(KeADILan) pada 29-30 November 2008.

Ini menunjukkan PKR juga diresapi agenda Kristianinasi melalui pendokong-pendokong parti ituseperti Xavier Jayakumar, Irene Fernadez, Sivarasa Rasiah, Baru Bian dan lain-lain.

Barangkali ‘Harapan Baru’ merupakan ilmu yang ditimba ketika menuntut di Universiti Jesuit Georgetown, Amerika Syarikat CMCU (Center for Muslim–Christian Understanding) sekitar tahun 2005, yang berketuakan seorang aktivis Jesuit terkenal John Esposito.

Sebab itu ketika Anwar melalui Pakatan Rakyat menang besar dalam PRU 12, Majalah Gereja ‘Church Times’ merumuskan “Pilihan raya ke-12 itu telah melemahkan Islamisasi di Malaysia”
Dr Peter G. Riddell berkata kemenangan besar pembangkang di Malaysia didorong oleh rasa tidak puas hati rakyat yang berbilang agama dengan dasar kerajaan khususnya golongan minoriti agama lain menyuarakan protes mereka.

“Komuniti Kristian, yang menyumbang sembilan peratus undi telah dilayan secara tidak adil dengan dakwaan kerajaan Malaysia adalah sebuah negara Islam,” dakwa aktivis Kristian itu.Bukan secara kebetulan, ketika sekumpulan serpihan PAS yang diketuai bekas Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu mahu menubuhkan parti baharu, mereka memulakan langkah dengan menubuhkan ‘Gerakan Harapan Baru’

The New Hope Movement atau Gerakan Harapan Baru yang diringkaskan sebagai GHB, adalah pergerakan sosial yang dilancarkan oleh G18 yang diketuai bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada 13 Julai 2015.

G18 adalah bekas pemimpin PAS yang kalah pada Muktamar parti itu pada 2015.

Kumpulan ini mendakwa membawa nilai sebenar Islam, ‘rahmat kepada semua’ (rahmatan lil ‘alamin) yang memberikan perlindungan dan keadilan kepada semua rakyat Malaysia.

Gerakan Harapan Baru kemudian ditukar kepada Parti Amanah Negara yang dilancarkan pada 16 September 2015.

PKR, Amanah, DAP dan PPBM kini adalah kompenan pembangkang dalam Pakatan Harapan.

Tiada ulasan: