HALAMAN SANTAI

Selasa, 11 Julai 2017

Kes ISA Teresa Kok: Mahkamah tolak permohonan kerajaan

MALAYSIAKINI


Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan kerajaan untuk mendapat kebenaran merayu dalam kes saman oleh Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok berhubung penangkapan dan penahanannya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), sembilan tahun lalu.

Mahkamah juga memerintahkan kerajaan membayar ganti rugi RM350,000 serta kos RM10,000 kepada pemimpin DAP itu.

Panel tiga hakim hari ini diketuai oleh Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum. Bersidang sama adalah Tan Sri Hasan Lah dan Datuk Balia Yusof Wahi.

Pada 26 Julai tahun lalu, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa bekas Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar dan responden lain gagal menunjukkan bukti yang mencukupi bahawa pegawai yang menangkap Kok mempunyai alasan munasabah dan substantif untuk bertindak demikian.

Panel berkenaan memerintahkan Teresa dibayar RM200,000 sebagai ganti rugi am serta RM150,000 ganti rugi teruk dan teladan.

Mahkamah Rayuan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang sebelum ini menolak saman Teresa terhadap Syed Hamid, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan, DSP E Kim Tien dan kerajaan Malaysia.

Pada 13 Mac, 2009, Teresa memfailkan saman terhadap empat pihak itu dengan mendakwa beliau telah ditangkap dan ditahan secara salah di bawah ISA.

Dalam kenyataan tuntutan, Kok berkata pada pukul 11.15 malam 12 September 2008 beliau telah ditangkap di Pearl Tower OG Heights, Kuala Lumpur secara paksa dan berbahaya sebelum dibawa ke balai polis Wangsa Maju, tempat beliau ditahan selama lebih dua jam tanpa diberi kebenaran untuk menghubungi saudara terdekat atau peguamnya.

Beliau mendakwa pada jam 2 pagi, 13 September 2008, di balai berkenaan, beliau dimaklumkan oleh defendan ketiga bahawa beliau ditahan bawah Seksyen 73(1) ISA atas alasan melibatkan diri dalam kegiatan yang boleh mencetuskan ketegangan dan pergaduhan antara kaum.

Kok, juga ahli parlimen Seputeh, turut mendakwa beliau kemudian dihantar ke sebuah tempat penahanan rahsia dan ditahan di situ sehingga 19 September tahun lalu tanpa dibicarakan.


Tiada ulasan: