HALAMAN SANTAI

Sabtu, 15 Julai 2017

'Lanjut tempoh Raus nafi peluang hakim dari Sabah, S'wak'

MALAYSIAKINI


Lanjutan tempoh bagi Ketua Hakim Negara, Tan Sri Md Raus Sharif yang penuh kontroversi telah menjejaskan peluang bagi Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum menduduki jawatan tersebut.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang berkata, lanjutan khidmat Md Raus dan Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin bukan sahaja tidak mengikut perlembagaan malah menjejaskan peluang kenaikan bagi sekurang-kurangnya lapan hakim mahkamah persekutuan, termasuk tiga wanita.

Bagaimanapun, katanya, ketidakadilan paling ketara adalah apabila Richard Malanjum tidak berpeluang dilantik sebagai ketua hakim negara, sekali gus menjadi hakim besar Sabah dan Sarawak yang pertama dilantik ke jawatan itu.

Katanya, Malanjum merupakan hakim mahkamah persekutuan yang lebih senior berbanding Raus dan Zulkefli kerana kedua-dua hakim itu hanya dinaikkan pangkat sebagai hakim mahkamah persekutuan pada September 2011.

Lim berkata, sempena negara meraikan Hari Malaysia ke-54 yang menandakan pembetukan Malaysia pada 16 September, pelantikan seorang ketua hakim negara dari Sabah dan Sarawak akan dapat menyatukan perpaduan antara Malaysia Timur dan Barat.

Beliau menambah pelantikan Md Raus dan Zulkefli sebagai hakim tambahan juga menafikan peluang untuk melantik seorang wanita menjadi ketua hakim wanita pertama di negara ini.

Lanjutan khidmat Raus dan Zulkefli telah membangkitkan kontroversi apabila kedua-duanya telah mencapai umur persaraan 66 tahun.

Tiada ulasan: