HALAMAN SANTAI

Rabu, 19 Julai 2017

Penyokong Tegar Anwar Ibrahim Sukar Terima Tun M?

Ben Razif

Penyokong


Perbalahan dalaman  HARAPAN telah mula terbentuk terutamanya di kalangan penyokong tegar Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui kumpulan Otai Reformis. Mereka melihat pelantikan  Tun Dr Mahathir sebagai Pengerusi seperti tidak kena dengan perjuangan yang telah mereka bawa sejak 18 tahun lalu.

Ketua Otai Reformis, Saari Sungib, yang juga anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Kelang, akan mengadakan mesyuarat tergempar pada hari Ahad ini dalam usaha untuk mengatasi keretakan dalaman sebelum ia semakin buruk.

Difahamkan bahawa setiausaha kumpulan, Razak Ismail mengancam untuk meletak jawatan dan menyertai Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Razak yang marah dengan keluarga Anwar kerana membenarkan Tun Dr. Mahathir mengambil alih, dikatakan bercadang untuk bertanding menentang HARAPAN di bawah tiket PSM dalam pilihan raya umum.

Menurut kolumnis The Star, Joceline Tan, Saari Sungip mungkin menawarkan diri untuk meletak jawatan jika ahli-ahlinya merasakan bahawa kumpulan ini tidak lagi memperjuangkan matlamat asas kumpulan tersebut.

Saari, yang juga anggota jawatankuasa pusat Amanah, berkata terdapat ahli-ahli masih boleh menerima kerjasama Tun Mahathir dan HARAPAN.

Namun, ada beberapa penyokong tegar melihat kerjasama ini sebagai satu pengkhianatan terhadap perjuangan mereka. Apa yang mereka mahu hanyalah permohonan maaf Tun Dr Mahathir kepada Anwar, keluarganya dan kumpulan Reformis Otai bagi menujukkan keikhlasan beliau.

“Saya dapat merasai ketegangan dalam kumpulan kami. Peranan saya adalah untuk merapatkan jurang dan meyakinkan mereka bahawa matlamat kita adalah memenangi pilihanraya.”

Pada awal tahun ini, kumpulan Otai Reformis telah memperlekehkan dan mengejek Tun Mahathir ketika menyampaikan ucapan di Shah Alam.

Saari, yang telah bersama Anwar sejak tahun 1970-an, mengakui bahawa dia juga berasa bertentangan dengan perkembangan terkini.

“Kisahnya tidak begitu indah jika Anwar terpaksa menjadi PM hanya dengan bekerjasama dengan Mahathir. Saya menyokong kepimpinan tetapi saya harap kami tidak akan ditipu lagi, “katanya.


Tiada ulasan: