HALAMAN SANTAI

Ahad, 16 Julai 2017

UMNO dan Pas kian bertemu titik persamaan - Annuar

Raja Hisyam Raja Zaid, Astro Awani
UMNO dan Pas kian bertemu titik persamaan - Annuar
Menurut Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa, politik yang diamalkan oleh kedua-dua parti orang Melayu itu dilihat mampu lebih bertahan lama berbanding kebanyakan parti pembangkang yang lain. - Gambar fail
 
 
KUALA LUMPUR: UMNO dan Pas terbina di atas landasan dan falsafah yang jelas dan amat berbeza dengan parti pembangkang yang dibina di atas dasar yang berbeza.

Justeru, menurut Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, politik yang diamalkan oleh kedua-dua parti orang Melayu itu dilihat mampu  lebih bertahan lama berbanding kebanyakan parti pembangkang yang lain.

"Orang kata oleh kerana ada musuh bersama, maka mereka bercantum. Rakyat sudah tentunya melihat bagaimana Angkatan Perpaduan Ummah, Pakatan Rakyat dahulu yang melibatkan PAS, DAP dan sebagainya adalah sebagai contoh politik dengan cara sedemikian tidak membawa apa-apa kebaikan,” katanya ketika hadir pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri UMNO di Dewan Tun Abdul Razak di sini hari ini.
 
Annuar mengulas  mengenai percaturan terbaharu barisan kepimpinan pembangkang menerusi Pakatan Harapan yang dilihat dibentuk kerana terbawa-bawa dengan isu dan sentimen tertentu malah kepentingan peribadi.

Sebaliknya jika dilihat kepada UMNO dan Pas jelasnya,kedua-dua parti ini lebih mementingkan kepada soal dasar demi menjaga kepentingan dan keutamaan rakyat.

"Satu perkara yang kita kena terima hakikat, antara UMNO dan Pas ada perbezaan dan ada persamaan. Dulu Pas lebih melihat kepada perbezaan (dengan UMNO). Sekarang ini saya nampak Pas mengambil pendekatan yang berbeza. Mereka mula melihat kepada persamaan. Apabila Pas melihat kepada persamaan, maka akan ada titik pertemuan tertentu antara UMNO dan Pas.

"Semakin hampir pilihan raya, titik pertemuan itu menjadi semakin dekat dan semakin jelas. Jadi, rakyat hanya perlu menunggu dan lihat bahawa UMNO dan Pas masih ada jalan perhitungan tertentu yang akan hanya dibincangkan bila sampai masanya,” katanya lagi.

Beliau menegaskan UMNO dan Pas ketika ini sanggup melupakan perbezaan kerana kedua-dua parti ini sedang melihat kepada matlamat yang lebih besar. 
 
 

Tiada ulasan: