HALAMAN SANTAI

Sabtu, 22 Julai 2017

Wan Azizah tak tenggelam, boleh teraju PH dengan baik bersama Tun M

Oleh Wan Anis Ilyani Wan M Azhar
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Tidak timbul soal Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail 'tenggelam', malah dinafikan peranannya dalam Pakatan Harapan (PH) selepas dilantik sebagai Presiden gabungan itu.
 
Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail menepis tanggapan hanya ada seseorang pemimpin tertentu sahaja yang menguasai gabungan pembangkang itu selepas senarai kepimpinannya diumumkan baru-baru ini.
 
Azan percaya gandingan Wan Azizah dan Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad berlangsung dengan baik walaupun Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang menjalani hukuman penjara.
 
"Wan Azizah adalah Presiden PH. Dalam mana-mana organisasi, presiden adalah jawatan utama. Saya rasa beliau berfungsi dengan baik apabila dibantu dengan Dr Mahathir.
 
"Mana ada hanya satu orang sahaja boleh mendominasi semua. Konsep itu lain jika hendak dibanding dengan Barisan Nasional (BN), Umno lebih mendominasi apabila semua keputusan dibuat, begitu juga perwakilannya," ujarnya kepada Antarapos, hari ini.
 
Baru-baru ini PAS, menerusi Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan peranan Wan Azizah akan tenggelam selepas berlaku kerjasama pembangkang dengan Dr Mahathir.
 
Begitu juga perjuangan utama pembangkang sebelum ini untuk membebaskan Anwar yang kini dipenjarakan atas kesalahan meliwat.
 
Ujar Azan, tidak wajar PAS mengkritik PH yang baru ditubuhkan, selepas mendapat penyertaan daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
 
"Kita baru tubuh PH, bagaimana mereka boleh kata orang ini ke depan, orang itu ke depan. Jika hendak buat ulasan buatlah perbandingan," bidas Azan.
 
Beberapa kritikan muncul selepas PH mengumumkan barisan kepimpinannya baru-baru ini, di antaranya menyebut ia cubaan menampakkan gabungan pembangkang itu lebih 'kemelayuan'.
 
Ia berikutan tiada jawatan yang disandang Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam kepimpinan utama PH, meskipun beliau sebelum ini sering dituduh sebagai mengetuai pembangkang.
 
Malah dakwaan bahawa Dr Mahathir cuba mendominasi pembangkang juga bertebaran apatah lagi mantan perdana menteri itu dilihat cuba menentukan cadangan senarai kepimpinan PH sebelum ini.
 
Azan kemudiannya meminta orang ramai melihat perkembangan tersebut sebagai suatu yang positif malah kerjasama di antara pembangkang adalah berteraskan konsensus.
 
"PH wujud atas konsep 'collective decision making'. Kepada sesiapa mengatakan hanya dia seorang buat keputusan, maka mereka merasa tercabar. Kerana pembentukan PH nampak cantik. Ada kaedah untuk beri pendapat dan sebagainya," ujarnya.
 
 

Tiada ulasan: